Koronavírus: Počet ľudí nakazených koronavírusom prekročil hranicu 18 miliónov

03.08.2020 Celý región

Paríž 3. augusta (TASR) - Počet prípadov nákazy novým druhom koronavírusu zaznamenaných na celom svete prekročil v noci na pondelok hranicu 18 miliónov. Informovala o tom agentúra AFP na základe údajov z oficiálnych zdrojov platných k pondelku 0.40 h SELČ.

K uvedenému dátumu bolo globálne registrovaných najmenej 18.011.763 prípadov nákazy. Viac ako polovica z nich bola zaznamenaná v USA, Latinskej Amerike a karibskej oblasti.

Najviac postihnutou krajinou zostávajú Spojené štáty, ktoré hlásia 4.657.693 prípadov nákazy a 154.793 úmrtí.

Na druhom mieste sa nachádza Brazília s 2.733.677 infikovanými 94.104 úmrtiami. Za 24 hodín tam pribudlo 25.800 nakazených a 541 úmrtí. Medzi infikovanými je aj prezident Jair Bolsonaro, ktorý sa už medzičasom vyliečil, ako aj jeho manželka a šesť ministrov jeho vlády.

Treťou najpostihnutejšou krajinou je India s 1.750.723 nakazenými a 37.364 úmrtiami.
 
 

V Maďarsku pribudlo deväť nakazených koronavírusom

Budapešť 3. augusta (TASR) – Počet potvrdených nakazených novým druhom koronavírusu stúpol v Maďarsku v uplynulých 24 hodinách o deväť – na celkových 4544. Na ochorenie COVID-19 spôsobované vírusom SARS-CoV-2 tam zároveň počas posledného dňa nikto nezomrel, počet obetí tak zostáva 597, informoval v pondelok vládny server koronavirus.gov.hu.

Z uvedeného ochorenia sa už v Maďarsku zotavilo 3413 pacientov. Aktívne nakazených je tam momentálne 534 ľudí, z ktorých 36 percent pochádza z Budapešti. Spomedzi nich je celkovo hospitalizovaných 74 chorých, z ktorých sedem je napojených na pľúcnu ventiláciu.

V povinnej domácej karanténe je 7657 ľudí.
 
 
 

Irán údajne nehlási skutočné počty obetí koronavírusu

Teherán 3. augusta (TASR) – V Iráne údajne zomrelo na koronavírus až trikrát viac ľudí, než uvádza tamojšia vláda, napísala v pondelok internetová stránka stanice BBC.

Podľa neverejných vládnych záznamov si koronavírus do 20. júla vyžiadal takmer 42 000 obetí, iránske ministerstvo zdravotníctva však dovtedy nahlásilo iba 14 405 prípadov.

Počty nakazených sa taktiež líšia takmer o polovicu. Teherán hlási 278 827 infikovaných, BBC však tvrdí, že nakazených môže byť až 451 024 obyvateľov.

Prvé úmrtie na chorobu COVID-19, ktorú koronavírus SARS-CoV-2 spôsobuje, v krajine evidujú ku 22. januáru. Vyplýva to z lekárskych záznamov, ktoré BBC poskytol neznámy zdroj.

Napriek tomu, že stanica podľa vlastných slov zatiaľ nevie potvrdiť, či tento informátor pracuje pre iránsku vládu, alebo ako dáta získal, mená a osobné informácie viacerých zosnulých z uniknutých dokumentov boli už predtým BBC známe.

Oficiálne však vláda potvrdila prvú obeť koronavírusu 19. februára, teda takmer o mesiac neskôr. Dovtedy však v krajine podľa Teheránu zomrelo už 52 ľudí, píše BBC.

Viacerí lekári sa pre BBC vyjadrili, že bezpečnostné a spravodajské služby vyvíjali na ministerstvo zdravotníctva tlak, aby neinformovali o skutočných číslach prípadov.

„Zo začiatku nemali testovacie súpravy – keď ich dostali, tak ich dostatočne nepoužívali. Bezpečnostná služba bola v pozícii nepriznať existenciu koronavírusu v Iráne," vyjadril sa pre BBC jeden lekár, ktorý si želal byť nemenovaný.

Až video, ktoré zverejnili dvaja bratia, obaja lekári z mesta Kom, donútilo ministerstvo zdravotníctva potvrdiť prvý prípad úmrtia, píše BBC.

Bratia Mohammad a Alí Molajovci po smrti svojho tretieho súrodenca trvali na tom, aby bol otestovaný na koronavírus. Výsledok testu bol pozitívny – rovnaký prípad sa neskôr potvrdil u viacerých pacientov rovnakej nemocnice, kde ich brat zomrel.

Napriek tomu štátna televízia odvysielala kritickú reportáž a klamlivo súrodencov obvinila, že video s ich bratom bolo staré niekoľko mesiacov, približuje BBC.

Iránske ministerstvo zdravotníctva však tvrdí, že dáta týkajúce sa prípadov nákazy a smrti, ktoré odovzdáva Svetovej zdravotníckej organizácii, sú transparentné a vzdialené od akýchkoľvek výchyliek.
 
 

Nová vlna koronavírusu v Belgicku postihuje najmä Antverpy a Brusel

Brusel 3. augusta (TASR) – Priemerný počet nových prípadov novej koronavírusovej infekcie v Belgicku aj naďalej rastie. V období medzi 24. júlom a 30. júlom to bolo v priemere 490,7 prípadu za deň. Podľa pondelňajších informácií belgického Inštitútu pre verejné zdravie Sciensano to v porovnaní s predchádzajúcim týždňom predstavuje nárast o 68 percent.

Tlačová agentúra Belga pripomenula, že od vypuknutia nákazy Belgicko eviduje už 69 849 infikovaných osôb. V priebehu nedele bolo zaznamenaných 447 nových prípadov.

Najväčším ohniskom novej vlny nákazy zostáva aj naďalej provincia Antverpy, ktorá hlási 1416 nových prípadov, čo je nárast o 466 infikovaných jedincov v porovnaní s predchádzajúcim týždňom.

Nákaza sa začala rýchlo šíriť aj v Bruseli s výskytom 28,8 a Liege s 27,1 prípadu za jeden týždeň na 100 000 obyvateľov.

To vysoko prekračuje normy Európskej únie pre zaradenie krajín na tzv. zelený zoznam bezpečných krajín – 16 prípadov týždenne na 100 000 obyvateľov.

Sciensano upozornil aj na zvýšený počet nových hospitalizácií súvisiacich s COVIDom-19. V nedeľu to bolo 25 nových prípadov, čo bolo miernym prekročením minulotýždňového priemeru – 24,4 internovaných pacientov za deň – a predstavovalo zároveň 60-percentný nárast oproti týždňu predminulému.

Podľa údajov Sciensana choroba COVID-19 spôsobuje v priemere 2,7 úmrtia za deň. Od začiatku epidémie prišlo v krajine v dôsledku tejto choroby o život 9845 ľudí.
 
 

Rusko chce vyrobiť milióny dávok vakcíny proti COVID-19

Moskva 3. augusta (TASR) – Rusko plánuje do konca tohto roka každý mesiac vyrobiť niekoľko miliónov dávok vakcíny proti koronavírusu. Informoval o tom ruský minister priemyslu a obchodu Denis Manturov, píše agentúra TASS.

„Podľa predčasných odhadov budeme môcť zaručiť výrobu desiatok tisíc dávok vakcíny za mesiac s nárastom na niekoľko miliónov do začiatku nasledujúceho roka," spresnil minister.

Momentálne podľa agentúry prebieha v Rusku vývoj 26 očkovacích látok v 17 výskumných ústavoch. Celková produkcia však podľa Manturova bude najviac záležať od potrieb zdravotníctva.

Sériová výroba vakcíny, ktorú už vyvinulo Gamalejovo národné výskumné centrum epidemiológie a mikrobiológie, by sa mala začať v septembri, informuje TASS.

Ruské ministerstvo zdravotníctva zmienenému centru ešte v júni povolilo klinické testovanie tekutých a vakcín. Obe následne otestovali na ľuďoch – na vzorke 43 dobrovoľníkov. Koncom júla ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že tieto testy boli úspešné a že prvá ruská vakcína voči novému koronavírusu je hotová.
 
 

V Chorvátsku 34 nových prípadov nákazy koronavírusom a štyri úmrtia

Záhreb 3. augusta (TASR) - V Chorvátsku zistili za posledných 24 hodín 34 nových prípadov nákazy koronavírusom a v súčasnosti je tam 703 aktívnych prípadov infekcie, pričom ďalší štyria ľudia zomreli. V pondelok o tom informovala štátna komisia pre riešenie situácie s koronavírusovým ochorením COVID-19, citovala ju tlačová agentúra HINA.

Spomedzi nakazených sa 130 pacientov lieči v nemocniciach, šesť z nich je napojených na pľúcny ventilátor.

Od 25. februára 2020, keď v Chorvátsku zaznamenali prvý prípad nákazy, sa koronavírusom infikovalo celkovo 5294 ľudí, 150 zomrelo a 4438 sa vyliečilo.

V súčasnosti je v samoizolácii 2520 ľudí.

Celkovo v Chorvátsku zatiaľ na koronavírus testovali 122.083 osôb a z tohto počtu za posledných 24 hodín urobili 763 testov, dodala komisia.
 
 
 
 

Vyberte región